Matkalla

Matkalla

Keliaakikon näkökulmasta Suomi on paratiisi. Keliakia tunnetaan yleisesti hyvin ja lähestulkoon jokaisessa ravintolassa ja kahvilassa on saatavana jotain gluteenitonta. Ulkomailla sanat gluteeniton ja keliakia eivät aina ole niin tuttuja, mutta etukäteissuunnittelulla ja varustautumalla pienillä eväillä selviät maassa kuin maassa.

IstumassaRakennusPyörät

Suunnittelu kannattaa


Hyvä suunnittelu on tae keliaakikon onnistuneelle ulkomaan matkalle. Ennen matkalle lähtöä kannattaa ilmoittaa gluteenittomasta annoksesta lennoille. Matkatoimistosta voi etukäteen tiedustella osoitteita ravintoloihin, jossa tiedetään valmistettavan gluteenittomia annoksia.

Lisätietoja loma-alueen keliakiatuntemuksesta ja tuotetilanteesta voi etsiä kohdemaan keliakialiiton www-sivuilta - katso linkkilista Keliakialiiton nettisivuilta. Esimerkiksi Irlannin keliakialiitosta voi pyytää listan maan keliaakikkoystävällisistä ravintoloista.

Tuotevalmistajilta voi lisäksi kysellä tuotteiden saatavuudesta eri maissa. Joillakin valmistajilla on jopa listoja tuotteitaan myyvistä kaupoista ympäri Eurooppaa.

Hyvä vinkki!


Omia eväitä kannattaa varata matkalle aina mukaan. Näkkileivät ja keksit ovat kevyitä kantaa ja saattavat olla tarpeen aamiaisella, välipalaksi tai retki- ja rantaevääksi.

Perillä matkailukohteessa sinun on itse varmistettava aterian gluteenittomuus. Kysy reippaasti ja saat samalla käytännön kieliharjoitusta. Hyväksi havaittu keino on tulostaa Keliakialiiton nettisivuilta kohdemaan kielikäännös mukaan reissuun ja näyttää se tarjoilijalle, varsinkin jos maan kieli ei ole hallussa.

Katso myös CYE:n (Coeliac Youth of Europe) sivuilta osio Travel Net, johon on koottu tietoa gluteenittomien tuotteiden saatavuudesta Euroopassa.

Travel Net

Lähetä meille oma matkatarinasi!Matkakertomukset ovat yksi sivujemme suosituin osio. Lähetä omat tarinasi ja vinkkisi, mistä löytyvät parhaat paikat gluteenittomaan herkutteluun ympäri maailman! Jos haluat, että oma tarinasi julkaistaan näillä sivuilla, lähetä se word/open office -dokumenttina osoitteeseen keliakianuoret a keliakialiitto.fi. Laita mukaan myös muutama mukava reissukuva, ne on aina kivoja ;).