Matkalla » Azorit 2008

Upeissa maisemissa

Olin viime lokakuussa viikon Azoreilla ja täytyy sanoa, että paikka on upea! Majoituin aivan Ponta Delgadan sataman vieressä, Acores Atlantico -hotellissa. Ainakin kyseisessä hotellissa sai aamupalalla gluteenitonta leipää, kun sen vain tilasi etukäteen. Yleisesti ottaen keliakia on Azoreilla heikosti tunnettu sairaus, mutta joitakin tuotteita löysi etsimällä. Paras valikoima oli Park Atlantico -ostoskeskuksen suuressa marketissa, josta löytyi kahta eri laatua tyhjiöpakattua leipää (toinen samaa kuin hotellilla), muffinsseja paria sorttia ja riisikakkuja.

En henkilökohtaisesti ole suuri riisikakkujen ystävä, mutta kun valikoimasta silmiin osui jogurttipäällysteisiä, niin oli pakko kokeilla. Ja olivat kyllä varmasti parhaita riisikakkuja, joita olen syönyt! Ja käytännön vinkki noiden gluteenittomien löytämiseen: Siinä lähellä on kauheasti kaikkea sokeritonta. Siis aivan kauheasti!

ravintolarantakallio

Ravintoloissa en edes kysellyt gluteenittoman pastan perään, koska pastaa käytetään tosi vähän siellä. Myös rankskalaiset tuntuvat olevan melko uusi tuttavuus paikallisille ravintoloille, eivätkä kovin suosittuja. Kalaruokia tarjoaa jokainen ravintola, ja koska kalat ovat tuoreita, ei niitä ole yleensä hukutettu kastikkeeseenkaan. Kalaruoista löytyy varmasti sopivaa syömistä joka ravintolassa. Suurin ongelma ravintoloissa oli valita, mitä kalaa syö. Valikoimissa kun oli vähintään viittä lajia...

Ainakin Ponta Delgadan ravintoloissa ainakin yksi tarjoilija tuntui olevan englannin kielen taitoinen, eikä kommukointi tuottanut suuria ongelmia. En siis puhu portugalia käytännössä ollenkaan. Siinä vaiheessa, jos tarjoilija näytti yhtään hämmentyneeltä "no wheat" -kommentin jälkeen, tarkensin no trigo. Ja sillä pärjäsi, ei tullut kertaakaan maha kipeäksi.

nuoruuden lähdekorkeusero

Paikka on niin uskomattoman upea, että ei kannata jättää vierailua väliin sen takia, että keliakiaa ei siellä juuri tunneta. Delfiinisafari merellä, uiminen nuoruuden lähteessä, näköalat korkeimmilta vuorenhuipuilta... Niitä ei vähällä unohda. Ja sataman iltavalaistus, uiminen meressä todella lämpimässä vedessä, upeat puistot. Kannattaa kokeilla!