Matkalla » Berliini 2009

Berliini 2009

"Berlin - the city of everything"

Ennen reissuun lähtöä sain juuri päivitetyn Berliinin taskuoppaan, Berlin Pocket guiden, Saksan keliakialiitosta. Opas on kahdessa osassa sen suuren koon vuoksi.

[pdf]Pocket guide Berlin, 4250 kb, Taskuopas gluteenittomaan Berliiniin, Päivitetty: 13.08.2009

Keliaakikkoystävällisiä supermarketteja, erilaisia avintoloita, hostelleja, hotelleja, jopa yksi leipomo.

[pdf]Kielikäännökset ja metrokartta, 2142 kb, Kielikäännökset saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi., Päivitetty: 13.08.2009

Oppaan kannet, metro- ja S-Bahn -kartta, kielikäännökset saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi.

Itse kävin testaamassa Uhlandstrassen aseman läheltä löytyvän Maredo-ravintolan, Kurfürstendam-kadulla niitä on ainakin kaksi. Kun tarjoilijalle mainitsee gluteenittomasta ruokavaliosta, saa eteensä vihkosen, josta jokaisen ruokalajin ja lisukkeen gluteenittomuuden voi tarkistaa. Samassa vihkosessa on listattu myös useita allergisoivia aineita, joten ravintolaketju on tosiaan paneutunut asiaan. Lounasaikaan hinnatkin olivat suhteellisen edulliset. Lisäplussaa oli kuumana päivänä ilmastointi.

Oppaasta löytyvissä supermarketeissa on varmasti kohtuullisen hyvät valikoimat gluteenittomia tuotteita, ainakin Kauflandin valikoimat olen aiemmin havainnut kattaviksi. Itse löysin gluteenitonta leipää myös Zoologischer Gartenin asemalla sijaitsevasta supermarket Hitistä, vaikka myyjä sanoikin, ettei heillä sellaista ole.

S-Bahn -verkosto on valitettavan laajassa remontissa, eli sillä liikkuminen ainakin alkusyksystä 2009 on vaikeaa, mutta myös busseilla pääsee.

Berlin
Aurinkokoriste
Aurinko Sanssoucissa, Berliinin lähettyvillä