Matkalla » Dubrovnik 2009

Dubrovnik kesällä 2009

Gluteenittomat tuotteet


Gluteenitonta (riisi)pastaa ja riisikakkuja oli ainakin Lapadin/Babin Kukin alueen ostarilla Kerum-marketissa. Samaisella ostarilla on myös kemikaalion tapainen DM, jossa oli kuulemma hyvin eri tuotteita (itse en käynyt, mieheni toi sieltä Schärin leipää, keksejä ja fette croccanteja). Hinnat ilmeisesti Suomen tasoa. Samaisen DM-kaupan näin myös vanhankaupungin kupeessa Pilen portin lähellä, ”bussiaseman” edessä.

Ravintola Mimoza


Ravintoloissa näytin Celiac travel -nettisivulta ottamaani kielikäännöstä. Tarjoilijat veivät paperin usein kokille, jolta tarkistivat annoksen sopivuuden. Parin sadan metrin päässä Pilen portista on Mimoza-niminen ravintola, jonka esimies/”hovimestari”(?) kysyi heti, onko minulla ongelmia gluteenin kanssa, kun kysyin, mahtaakohan annoksessa olla pšenice (= vehnää). Suosittelen ravintolaa muutenkin, sillä paikka oli hieno, ainakin liharuuat paistettiin parilalla ravintolassa olevassa puu-uunissa, ja ruoka oli todella hyvää. Pihvit olivat suussa sulavia - jos nyt lihasta niin voi sanoa. Söin (tosi ison) pihvin tryffelikastikkeella. Hinta oli vähän alle 20 e. Viimeisenä iltana oli pakko mennä nautiskelemaan sama annos, ja hyvää oli toisellakin kertaa. Esimies – tai mikä lie olikaan – ymmärsi myös kasvisruuan päälle, koska hän kertoi, että hänen vaimonsa on vegetaristi ja saa aina selitellä kasvissyöntiään, 25 vuoden jälkeenkin. Mimozan osoite on B.Dubrovnika 9, Hilton-hotellia vastapäätä.

Ravintolat Sesame ja Taj Mahal


Hyvää ruokaa söimme myös Sesamessa, joka on noin sadan metrin päässä Mimozasta eteenpäin. Osoite on Dante Alighieria, mutta helpoimmin sen löytää Braniltelja Dubrovnikan varrelta, kun kävelee Pilen portilta poispäin.
Vanhassa kaupungissa söimme Taj Mahal –nimisessä bosnialaisravintolassa, jossa ruoka oli suht halpaa ja myös hyvää. Myös siellä ymmärrettiin käännökseni. Osoite on Nikole Gučetića 2. Myöskin vanhassa kaupungissa on kasvisravintola Nishta Prijeko-kadun varrella. Listaan oli merkitty, onko annos gluteeniton tai voiko sen saada gluteenittomana pyynnöstä, tosin muistaakseni listassa luki seitanin kohdalla gluteeniton (sehän on pelkästään venhäkuitua). Mutta ainakin tarjoilija ymmärsi heti mistä on kyse, kun sanoin, että otan falafel-annokseni gluteenittomana eli ilman leipää. Toivottavasti itse falafeleissä ei ollut jauhoa… Jos on viinin ystävä kannattaa tilata litra talon viiniä (stolno). Se maksoi noin 10 e tai alle. Ja kalaruuasta pitävälle valinnanvaraa riittää ja kala on tunnettu tuoreudestaan.

Dubrovnik oli paratiisimainen paikka, jota suosittelen kaikille ranta+kaupunkilomaa kaipaaville. Lapadin alueella on paljon guesthouse-tyyppistä majoitusta, joka on paljon halvempaa kuin hotellit taikka valmismatkat.


Annukka

Dubrovnik

pojat