Matkalla » Italia 2008

Senza glutine, per favore!

Pizzaa, pasta, valkoista leipää- kun ne ottaa pois italialaisesta ruokavaliosta, mitä jää jäljelle? Hmmm...no, aika paljon ja vielä kun nuokin saa gluteenittomana niin Italian reissusta kehkeytyy varsin kulinaarinen matka myös keliaakikolle. Tässä joitain huomioita ja vinkkejä reissuiltani Como- Napoli akselilla.

Italiassa on paljon keliaakikkoja ja tauti tunnetaan melko hyvin. Gluteenitonta ruokaa tarjoavia ravintoloita löytyy lähes jokaisesta yhtään suuremmasta kylästä ja nämä ravintolat on listattu Italian keliakialiiton painamaan lehtiseen, joka päivitetään tasaisin väliajoin. Mielestäni systeemi on toimiva, sillä päästäkseen mukaan lehtiseen ja voidakseen käyttää keliakialiiton merkkiä täytyy ravintolan ensin täyttää tarkat kriteerit, joilla varmistutaan keittiön ja henkilökunnan osaamisesta. Usein näissä ravintoloissa on erikseen varsin laaja gluteeniton menú, asiantuntevaa palvelua ja ennen kaikkea älyttömän hyvää ruokaa. Monesti syynä on esimerkiksi, että pizzan paistajan tytär on keliaakikko tms. Tuntuu, että gluteenittomaan ruokaan on todella panostettu. Lähes poikkeuksetta ravintoloihin on kuitenkin syytä ilmoittaa etukäteen tulostaan, jotta se osaa varautua erikoisruokavalioon. Gluteenittomat grissini-tikut ja leivät ilmestyvätkin sitten pöytään usein pyytämättä.

VatikaaniMilano


Kääntöpuolena Italian systeemissä on, että varmasti gluteenitonta ruokaa saakin sitten pelkästään näissä merkinnän saaneissa ravintoloissa. Muissa paikoissa ainakin allerkirjoittanut pitäytyy pihvi/salaattilinjalla. Ja jumalaista jäätelöähän täytyy toki Italiassa syödä kunhan varmistaa, ettei siinä ole höysteenä keksejä tai kakunpalasia.

Mistä sitten löytää gluteenitonta apetta kun ravintolat ovat kiinni ja keksihammasta kolottaa? Lähin avoin apteekki on Italiassa keliaakikon paras kaveri. Milanossa gluteenittomia tuotteita tiedusteltaessa apteekin täti haki pahvilaatikon ja kaivoi sieltä laajan valikoiman keksejä, leipää, mysliä ja vieläpä pullon ihka oikeaa gluteenitonta olutta! Hiukan nauratti, eipä meillä vielä ole keksitty myydä Kukkoa apteekissa. Joissain isoissa supermarketeissa löytyy gluteenittomia elintarvikkeita mutta pääasiallisesti Italiassa apteekit ovat keliaakikon ensisijainen ostospaikka.

Italiaan uskaltaa siis lähteä kunhan tsekkaa hiukan etukäteen paikkakunnan gluteenittomat ravintolat ja muistaa toki vielä mainita, että senza glutine per favore:)


Ravintolavinkkejä:
  1. Napoli, Ciro a S. Brigida Via S. Brigida. Ehdottomasti elämäni paras pizza
  2. Rooma, Il Tulipano Nero via Roma Libera15. Koko lista gluteenittomana alkaen ihanista bruschettoista taivaalliseen tiramisuun
  3. Milano, Bepop viale Col di Lana. 4. Laaja lista pizzaa, pastaa, liharuokia, muun muassa hillitön elefantin korva-kotletti, kannattaa soittaa etukäteen 0039 02 8376972
  4. Como-järvi, Osteria L'angolo del Silenzio V.le Lecco, 25

Linkki Italian keliakialiiton sivuille josta löytyy gluteenittomia ravintoloita ja hotelleja maakunnittain

Associazione Italiana Celiachia