Matkalla » New York 2008

New York keliaakikon silmin

Ensimmäinen matkani USA:han alkoi kaverini hääkutsusta. Pitkään lentojen hintoja vertailtuani päätin valita Virgin Atlantic -lentoyhtiön Helsinki-Chicago-New York-Helsinki -lennot. Varasin matkat Ebookersin kautta netissä ja gluteeniton ruoka valittiin varausvaiheessa. Lentoyhtiön erikoisruoat toimivat mainiosti mennen tullen. Häät olivat kesäkuussa 2008 Sheboyganissa, Wisconsinissa ja lähin kansainvälinen kenttä oli Chicagossa, muutamien tuntien automatkan päässä hääpaikasta. Tapasin amerikkalaisen ystäväni vaihdossa Hollannissa, jossa hän tapasi tulevan hollantilaisen miehensä. Kaverini kotipaikka ja vanhemmat olivat Sheboyganissa, joten häätkin olivat siellä.

Sheboygan on pieni kaupunki (n. 50 000 asukasta) Michigan-järven rannalla ja olin hieman huolissani gluteenittomien ruokien saatavuudesta. Kaverini hääkiireiltään oli kuitenkin järjestänyt tervetuliaispaketit kaikille ulkomaisille häävieraille, joten pärjäsin hänen paikallisesta supermarketista löytämillään leivällä ja kekseillä koko reissun. Tietysti myös häiden pitopalvelu oli huolehtinut tarvittavista ruokavalioista, joita oli melko paljon amerikkalaiseksi häiksi. Paikalla oli useita kasvissyöjiä sekä vegaaneja yhden keliaakikon lisäksi.

123

Häiden lisäksi halusin jotain muutakin irti tästä matkasta jo pitkien ja kalliiden lentojen vuoksi. Päätin heti kutsun saatuani, että käyn jossain muualla Wisconsinin lisäksi ja ykkösenä mieleeni tuli New York. Häiden jälkeen otin maan sisäisen lennon Milwaukeesta New Yorkiin, johon tutustuin muutaman päivän ajan. Ennen matkaa tutkin nettiä etsien kauppoja, jotka myyvät gluteenittomia tuotteita sekä ravintoloita, joista saisi gluteenitonta ruokaa. Olin todella yllättynyt laajasta valikoimasta varsinkin ravintoloiden suhteen. Monissa paikoissa oli jopa gluteeniton menu. Ravintoloita pystyi etsimään ympäri USA:n syöttämällä vain postinumeron (esim. hotellin) ja asettamalla hakusäteen pituuden.

Löysin myös kauppaketjun, joka myy luomu- ja lähiruoan lisäksi erikoisruokia kuten gluteenittomia tuotteita. Hostellistani oli sattumalta lyhyt matka kahteen tällaiseen Whole Foods Market -kauppaan, joista löysin aivan uskomattomia tuotteita kuten monen makuisia sconeseja, erilaisia leipiä, pecanpähkinäpiirakan, useita kymmeniä erilaisia keksejä, pastaa ja jauhoja. Ravintoloista ensimmäisenä oli pakko mennä paikkaan, joka oli pyhitetty ainoastaan juustomakaronille eli macaroni & cheese, tuttavallisemmin mac-n-cheeselle. S´Mac -ravintolassa oli 12 eri makuista juustomakaroniannosta, jotka kaikki sai gluteenittomana pienellä lisämaksulla. Viimeisen päivän yllätys oli, kun löysin hostellini kioskin kokoisesta lähikaupasta jäätelöä, jossa makuna oli gluteeniton coocie dough eli pikkuleipätaikina. Suosittelen New Yorkia lämpimästi erityisesti keliaakikoille enkä malta odottaa seuraavaa matkaa sinne.

Heidi Haapakangas

4

Hyödyllisiä linkkejä matkaa varten:
CeliacChicks
Gluten Free Restaurant Awareness Program
S´MAC
Whole Foods Market