Matkalla » Pietari 2008

Pietariin!

Jos et ole koskaan käynyt, ehdotan, että menet nyt! Mahtava kaupunki, täynnä elämää ja tapahtumia, ihmisiä ja erilaista kulttuuria, vaikkakin kyseessä on Venäjän eurooppalaisin kaupunki.

Itse otin kunnolla tuntumaa tuohon kaupunkiin osallistumalla venäjän kielen intensiivikurssille tammikuussa 2008. Matkalle lähtö jännitti enemmän kuin pitkään aikaan reissuun lähtö - keliakian takia. Ennen matkaa käsitykseni keliakian tunnettavuudesta Venäjällä oli se, ettei siitä juurikaan tiedetä mitään, eikä tuotteita oikein saa mistään. Kaksi viikkoa tuossa metropolissa ei paljoa muuttanut käsitystäni, mutta avarsi maailmankatsomustani roimasti. Loistava kaupunki, ihan toinen kulttuuri, valtavasti nähtävää ja mahtava tunnelma - ja niin lähellä! Ja loppujen lopuksi kaikki meni hyvin myös ruuan puolesta.

Kursiin kuului aamiainen hotellissamme, iltaisin kävimme syömässä ulkona. Kielikäännös toimi mielestäni kohtuullisesti, englantia ei puhuta läheskään joka ravintolassa. Keliakiatietämys ei ollut huippua, mutta kyselemällä ja varmistelemalla sekä kielikäännöstä näyttämällä sain ihan hyvin gluteenitonta ruokaa. Venäläiset ravintolat tarjoavat usein hyviä ja runsaita keittoja, joita itse tuli syötyä monta kertaa, esim. borshia tai kalakeittoa suomalaiseen tai venäläiseen tapaan. Shii-kaalikeitto saatetaan tarjoilla kupissa, jonka päälle on paistettu voitaikinamainen leipä, eli se kannattaa pyytää ilman leipää. Sashilikia eli lihavartaita maistelin myös muutamaan otteeseen, tosin blinipikaruokala Laitassa sain vahingossa sen lisäkkeeksi leivitettyjä kukkakaaleja, vaikka näytinkin kielikäännöstä. Sen lisukkeen hyväksyin kyllä ihan itse. "Da-da" -nyökkäys tarjoilijan ehdotukseen, josta ei itse ymmärrä mitään, ei välttämättä ole keliaakikon paras vastaus Venäjällä..

Otin reilusti omia leipiä, keksejä, mysliä sekä pikakaurahiutaleita mukaan. Ennen matkaa sain vinkin, että kaupungista löytyy ainakin yksi gluteenittomien tuotteiden kauppa. Pienen googlettamisen jälkeen löysin netistä listan kaupoista / apteekeista, jotka myyvät gluteenittomia tuotteita Moskovassa ja Pietarissa (ks. alla). Tuolta listalta ”Department of gluten-free food” kuulosti parhaimmalta, joten omien leipieni loputtua toisella kurssiviikolla kävimme etsimässä kaupan käsiimme. Muissa paikoissa en käynyt, joten en osaa varmasti sanoa, ovatko ne vielä olemassa. Listan kirjoittamisajankohdasta ei valitettavasti ollut nettisivuilla tietoa.

Ravintola- ja kahvilavinkkejä


Pietarin keliakiayhdistyksen nettisivuilta löytyy muutama mielenkiintoinen ravintola- ja kahvilavinkki. Tulostettavissa on myös aika kattava kielikäännös englanti-venäjä, jolla luulisi gluteenittoman ruokavalion salat aukeavan tarjoilijalle kuin tarjoilijalle.

Pietarin keliakiayhdistys

Gluteenittomia tuotteita Dietischeskoje pitaniesta


Tätä nykyä Department of gluten free food on nimeltään Dietischeskoje pitanie (tarkoittanee diettiruokavaliota). Valikoima oli mielestäni laaja – tarjolla oli mm. Schärin ja Glutanon tuotteita, keksejä, leipiä ja jauhoja. Kauppa myy myös muita erikoisruokavaliotuotteita, esimerkiksi kananmuna-allergisille ja diabeetikoille. Tuotteiden soveltuvuus on merkitty värikoodein, mikä helpottaa itselle sopivan tuotteen löytymistä, sillä kaikki kaupan tuotteet eivät ole gluteenittomia.

Dietischeskoje pitanie myy myös itse valmistamiaan tuotteita, joista kannattaa kylläkin tarkistaa päiväys. Venäjällä myydään usein päiväyksen ohittaneita tuotteita normihinnalla. Itse ostin mm. jonkinlaista rahkapiirakkaa, oli oikein maukasta vaikkakin hieman vanhentunutta. Kauppa on tyyliltään neuvostohenkinen; tuotteet ovat lasin takana ja ne pyydetään myyjältä. Sama käytäntö oli mm. eräässä apteekissa, jossa kävimme. Tavallisissa supermarketeissa (esim. Diksi) ei silmiini osunut gluteenittomia tuotteita lukuunottamatta riisikakkuja. Yhdestä vähän isommasta supermarketista kysyin gluteenittomia tuotteita, joita ei heillä ollut tai myyjä ei tiennyt niiden olemassaolosta.

Dietischeskoje pitanie
Lesnoj prospekt 32
Viborskaja -metroaseman edestä menevää Lesnoj prospekt -katua korttelin verran vasemmalle.
Aukioloajat 01/08 olivat 10-19 ja 11-17.

Muita mahdollisuuksia ostaa gluteenittomia tuotteita


Tässä lisäksi löytämäni lista kaupoista/apteekeista Pietarissa ja Moskovassa, joista saa gluteenittomia tuotteita.
Valitettavasti en löytänyt merkintää listan laatimisajankohdasta, joten voi olla, etteivät kaikki myymälät enää ole toiminnassa.

Hypermarket 'Intersection'
Dekabristov street 12
GUS - 103473 - Moscow
007 095 9046266

Children's dietary shop 'Maria'
Leninski pr. 78
GUS - 117261 - Moscow
007 095 1315121

Supermarket 'Milena and K'
Lobachevskogo str. 74
GUS - 123154 - Moscow
007 095 4310859

Children's drugstore 'Daniil'
Sadovaja street 8
GUS - 191011 - St. Petersburg
007 812 3156814

Dietischeskoje pitanie (The Department of gluten free food)
Lesnoj pr. 32
GUS - 194044 - St. Petersburg
007 812 5418186

Supermarket 'SuperSiva'
Savushkina street 119
GUS - 196070 - St. Petersburg
007 812 3453382
Pietari: Pietarin kirkko

Pietari: luistinrata

Pietari

Pietari tytöt

Pietari: Dietischeskoje pitanie

Pietari: Dietischeskoje värikoodit

Pietari: Kazanin kirkko