Matkalla » Wien 2007

Wien yllätti keliaakikon!

Vietin muutamia keväisiä päiviä lomaillen kauniissa Wienissä. Matka oli ensimmäisiä ulkomaanreissuja, jonka tein matkakumppaninani keliakia. Wien kuitenkin yllätti minut erittäin positiivisesti päivittäistavarakauppojen gluteenittomien tuotteiden tarjonnalla.

Tummaa leipää!!!


Luomuideologia ja erilaiset ekotuotteet ovat suosionsa huipulla Itävallassa, kuten monessa muussakin Keski-Euroopan maassa, ja tiesin jo entuudestaan luomukauppojen olevan potentiaalisia gluteenittomien tuotteiden tarjoajia. Ratsasinkin muutaman luomuliikkeen ja tein kerrassaan loistavia löytöjä. Olo oli kuin Liisalla Ihmemaassa kierrellessäni valtavan Bio Supermarketin käytävillä. Tarjolla oli suuri valikoima erilaisia pastoja, keksejä sekä kakkuja verrattaen edullisesti, ja mikä ilahduttavinta - tummaa leipää!! Nämä ohuet täysjyväleivät, joita oli kolmea eri variaatiota seesaminsiemen- ja maissipohjaisina, muistuttivat mielestäni happamalla maullaan ja rakenteellaan suomalaisia kokojyväleipiä. Kuituakin niissä tuntui olevan. Kyseisiä leipiä lähtikin mukaani useampi paketillinen. Kuvittelisi vastaaville tuotteille olevan kysyntää myös Suomessa.

Keliaakikon pienet riemut: edullista mysliä


Luomulle pyhitettyjen erikoismyymälöiden lisäksi keliaakikko löytää Wienissä syötävää myös helpommin saavutettavissa olevista DM-päivittäistavaraketjun myymälöistä. Kaupungilla kuljeskellessa tulee usein pikkunälkä ja vaikka lukuisat leipomot täytyykin ohittaa, voi hyvin pistätytyä DM- sekatavara liikkeeseen, joita löytyy lähes joka kadunkulmasta. DM tarjoaa paitsi valtavan määrän kosmetiikkaa, pesuaineita, koruja myös loistavan valikoiman Schärin tuotteita, kuten välipalapatukoita, leipiä ja jauhoja. Lähes pompin ilosta löytäessäni myslipaketin, joka oli vieläpä edullinen ollakseen puolen kilon paketti. Laktoosi-intolerantikkona minua ilahdutti myös soijatuotteiden suuri valikoima monessa ruokakaupassa. Eräästä ketjusta löysin jopa laktoosittomia maitotuotteita.

Mantelimassaa ja suussa sulavaa suklaata


Ravintoloissa en matkani aikana lieemmin käynyt, sillä majoituspaikassani sukulaisten luona odotti aina ruoka pöydässä. Perinteiset Wiener Schnitzelithän ravintoloissa eivät keliaakikolle sovi, mutta Wienin keskusta on täynnä sushi-paikkoja, jotka olivat ainakin tämän sushifanin valinta. Wienin kahvilakulttuurin symboli Sacher Torte valmistetaan ikävä kyllä vehnäjauhoista, mutta kilpaileva Imeperial Torte sen sijaan sisältää vain mantelimassaa ja suussa sulavaa suklaata ja sopii näin myös keliaakikolle kahvin kera nautittavaksi.

Sijainteja:


  1. Ruokakauppaketju Mercurin Mariehilfer Strassen myymälä - pastaa, laktoositonta maitoa ja jogurttia, paljon soijatuotteita
  2. DM -päivittäistavaraketju; keskustassa ainakin Rotenturmstrassen ja Maria Hilferstrassen isot myymälät
  3. Bio Supermarkt - Franz Kleingasse 5, 19. kaupunginosa, pienen ratikkamatkan päässä ydinkeskustasta
  4. Nashmarkt - paljon pieniä luomuliikkeitä, joissa mielenkiintoisia gluteenittomia tuotteita
  5. Café Imperial, Kärntner Ring 16, Imperial torttea hienostuneessa tunnelmassa


Katri