Minä ja keliakia » Mitä voin syödä? » Karkit ja naposteltavat

Karkit ja naposteltavat

Suklaat


Suklaa itsessään on gluteenitonta ja useimmat suklaalevyt, -patukat ja konvehdit ovat gluteenittomia. Joihinkin suklaisiin on rapeuden aikaansaamiseksi lisätty vohvelia tai vehnämuroja tms, joten ne eivät sovi keliaakikon ruokavalioon. Lisäksi suklaa on voitu valmistaa samalla tuotelinjalla kuin gluteeenia sisältävät tuotteet, jolloin suklaa saattaa sisältää gluteenia. Samoin eri muunnokset tutuista, gluteenittomista patukoista tai suklaalevyistä saattavat sisältää gluteenia. Markkinoilla on onneksi myös keksipohjaisia keliaakikolle sopivia gluteenittomia suklaapatukoita.

Lakritsi


Kaikki tavalliset lakritsimakeiset sisältävät gluteenia, koska niiden valmistuksessa käytetään vehnäjauhoa. Näin ollen ne eivät sovi keliaakikoille. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia lakritseja, joita löydät päivittäistavarakaupoista pusseina tai irtokarkkeina.

Muut karkit


Irtokarkkien ja karkkipussien tuoteselosteet on aina luettava tarkasti. Suurin osa karkeista on gluteenittomia. Joukossa on kuitenkin karkkeja, jotka sisältävät gluteenia - joko ilmiselvästi tai kavalasti.

Vehnätärkkelystä on kahdenlaista: puhdasta ja ei niin puhdasta. Karkkiteollisuus käyttää yleensä huonompi laatuista eli halvempaa tärkkelystä, jossa on keliaakikolle liikaa gluteenia. Kannattaa siis olla tarkkana karkkihyllyllä. Irtokarkkeja ostaessasi tarkista ainesosat tuoteselosteesta, jotta voit varmistaa karkkien sopivuuden ruokavalioosi. Tarvittaessa kysy tuoteselostetta myyjältä.

Sipsit ja popcornit


Popcornit on valmistettu maissista, joten niitä voi syödä huoletta, mutta varo niille tarkoitettuja, erillisiä mausteseoksia! Esimerkiksi elokuvateattereissa erikseen tarjottavat popcorn-mausteet sisältävät usein vehnäjauhoa!

Valtaosa perunalastuista on gluteenittomia. Putkiloissa myytävät sipsit on kuitenkin usein valmistettu massasta, jossa on perunan lisäksi venhäjaujoha. Myös monet muut suolaiset naposteltavat sisältävät gluteenia. Popcornien lisäksi pähkinät ja nachot (maissilastut) ovat usein turvallisimpia vaihtoehtoja keliaakikolle.