Minä ja keliakia » Mitä voin syödä? » Mitä pitää välttää ja mitä ei?

Guarkami? Maltodekstroosi? Apua!!

Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenia, joten keliaakikko ei voi käyttää niistä tehtyjä tuotteita. Keliaakikolle sopivat viljatuotteet voidaan jakaa gluteenittomiin ja erittäin vähägluteenisiin. Molempiin ryhmiin kuuluvat tuotteet voivat sisältää sekä vehnätärkelystä että "puhdaskauraa".

Markkinoilla saa olla vuoden 2011 loppuun asti myös vanhan merkinnän mukaisia tuotteita eli niin kutsuttuja luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Luontaisesti gluteenittomat tuotteet eivät sisällä vehnätärkkelystä. Sekä gluteenitonta että luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voivat halutessaan käyttää "puhdaskauraa" eli kauraa, jonka joukkoon ei missään vaiheessa ole pääässyt sekoittumaan gluteenipitoisia viljoja.

Viljoja, jotka sopivat keliaakikoille, ovat riisi, tattari, hirssi, maissi, amarantti ja kvinoa. Myös soija-, peruna-, bataatti-, jamssi-, maniokki (tapioka)-, saago- ja taarotuotteet sopivat keliaakikoille. Soijakastikkeet sopivat keliaakikoille, vaikka valmistusaineissa mainittaisiinkin vehnä. Markkinoilla on myös olemassa täysin vehnättömiä soijakastikkeita.

Ruokavalion kuitupitoisuutta voi kasvattaa muun muassa sokerijuurikashiutaleiden avulla. Leivontaa voi helpottaa käyttämällä psylliumia eli ratamon kuorijauhetta tai ksantaania. Ohramallasuutetta käytetään useimmissa tuotteissa mausteenomaisesti maunvahventeena ja niin pieninä määrinä sen käyttö on keliaakikoille sallittua.

Tuotteissa on aina oltava selkeät suomen- ja ruotsinkieliset ainesosaluettelot. Lue aina ainesosaluettelo, myös tutusta tuotteesta. Myös Gluteenittoman tuotteen merkki helpottaa keliaakikolle sopivien tuotteiden löytämistä.

Jos olet epävarma tuotteen soveltuvuudesta, tuotetta ei tule käyttää! Lisätietoja löydät keliakialiiton sivuilta

Ainesosien ABC

Anna mennä vaan!
 1. amarantti
 2. arrowjuuri
 3. guarkami
 4. kvinoa
 5. maltodekstriini
 6. maniokkki
 7. psyllium
 8. saago
 9. taaro
 10. tapioka


Mieti näitä - eivät käy kaikille!
 1. ohramallasuute
 2. soijakastike
 3. vehnätärkkelys


Näpit irti näistä:
 • maltaat
 • ohrajauho
 • ohramallas
 • ohratärkkelys
 • ruisjauho
 • ruisryynit
 • vehnä
 • vehnäjauho