Minä ja keliakia » Tekeekö mielesi luovuttaa?

Keliaakikko luovuttajana

Veren luovuttaminen
Suomen Punaisen Ristin tietojen mukaan keliakia ei sinällään ole este luovuttaa verta. Kun keliakia on hyvässä hoitotasapainossa ja verenkuvan hemoglobiini on normalisoitunut, on verenluovuttaminen mahdollista. Hemoglobiinirajat verenluovutukselle ovat naisille 125-175 g/l ja miehille 135-195 g/l. Usein keliakian alkuvaiheessa hemoglobiini voi olla liian matala verenluovuttamiseen mutta muutoin keliaakikon veri on täysin luovutuskelpoista.

Ihokeliaakikon luovuttaessa verta ihon tulee olla hyvässä kunnossa. Ihorikot ja ärtyneet ihottumat voivat muuttaa ihon bakteerikantaa ja sen vuoksi verivalmisteen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että luovutuskäden iho on ehjä. Pistokohdissa ei saa olla ihottumaa, eikä muualla kehossakaan kuin enintään noin kämmenen kokoinen ihottumaläikkä. Näin ollen oireilevan ihokeliakian aikana luovuttaminen ei käytännössä ole mahdollista. Myöskään Dapson-lääkityksen käytön aikana ei voi luovuttaa verta vaan lääkityksen loppumisesta tulee olla kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Sukusolujen luovuttaminen
Suomen Ava-klinikan Tampereen yksiköstä saamiemme tietojen mukaan myös keliaakikko voi luovuttaa sukusoluja (munasoluja ja spermaa). Luovuttajan tulee kuitenkin olla muilta osin sopiva ja esimerkiksi kromosomipoikkeamat, HI-virus, tarttuvat maksatulehdukset, vakavat perinnölliset sairaudet ja yleisimmät tarttuvat sukupuolitaudit ovat esteenä sukusolujen luovuttamiselle. Vaikka keliakiaan onkin perinnöllinen alttius, se ei kuitenkaan estä sukusolujen luovuttamista. Tarkemmat luovutusehdot ja lisätietoa löytyy esimerkiksi Ava-klinikan sivuilta.

Lähteet:
Johanna Castren
lääkäri, verenluovutuksen lääketieteelliset palvelut
Veripalvelu, Suomen Punainen Risti

Mirka Jokela
Kätilö, Ava-klinikka