Reseptiaitta » Lehtevät gluteenittomat joulutortut

Joululeivonnaiset

ennakkovaroituksena (blogin mukaan josta resepti on tänne saatu laittaa)
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/ ;
näiden valmistus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on parhaimmillaan lehtevä leivos.

5½ dl Semper Fin mix -jauhoseosta
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
½ tl ksantaania
150 g voita
250 g maitorahkaa
1 kananmuna

150 g voita kaulintaan
täytteeksi luumumarmeladia
koristeeksi tomusokeria

Mittaa jauhot ja muut kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää joukkoon paloiteltu voi (150 g) ja nypi voi sekä jauhot murumaiseksi seokseksi. Vaivaa joukkoon kananmuna ja maitorahka, sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita kylmään ainakin pariksi tunniksi peiteltynä.
Muotoile kaulintaa tarkoitetusta voista litteä neliö. Tämän voi tehdä litistelemällä voita ensin pehmeämmäksi käsin ja kaulitsemalla sen jälkeen leivinpaperin välissä. Laita voi kaulitsemisen jälkeen hetkeksi pakastimeen, jotta se viilenee sopivan kylmäksi. Voi on kaulintaan parhaimmillaan noin 15-16 asteisena Valion voiammattilaisten mukaan.
Vaivaa viilennettyä taikinaa hieman notkeammaksi käsin. Kaulitse siitä jauhotetulla pöydällä noin sentin paksuinen neliö ja aseta voilevy neliön päälle niin että voilevyn kukin kulma osuu neliön yhden sivun keskiosaan. Käännä taikinan reunat voilevyn päälle ikäänkuin kirjekuoren mallisesti.
Painele taikina kiinni voilevyyn kämmenpohjaa apuna käyttäen. Tavoitteena olisi, että taikinaa olisi suunnittelleen saman paksuinen kerros jokapuolella voin ympärillä.
Kaulitse taikinasta "matto". Voin ei tässä vaiheessa kuulu tursuta taikinan sisältä tai rikkoa taikinaa. Mikäli niin käy, niin voi on ollut liian lämmintä tai liian kovaa kaulintaan ja taikinan epäonnistumisen mahdollisuus on kasvanut melkoisesti.
Taikinamatto taitellaan nelinkertaiseksi, ensin kaksinkerroin niin että taikinamaton vastakkaiset sivut tuodaan toisiaan kohti (vrt. joulukalenterin 24.s luukku), sitten vielä kaksinkerroin niin että taikina on nelinkerroin.
Taittelujen jälkeen taikina kannattaa laittaa viileään hetkeksi. Noin 10 min pakastimessa tai noin 30 min jääkaapissa on sopiva aika.

Tämän jälkeen taikina kaulitaan jälleen matoksi, taitellaan nelinkerroin ja jäähdytetään. Kaulitsemisen tehdään niin, että edellisellä kerralla pitkäksi sivuksi kaulittu jätetään seuraavalla kerralla taikinamaton lyhyseksi sivuksi (eli taikinaa käännetään 90 astetta edellisestä kaulinnasta). Tätä jatketaan kunnes taikina on käynyt kylmässä 3-4 kertaa ja sen jälkeen se jätetään vielä lepäämään kylmään peiteltynä tunniksi, pariksi, mielellään jopa yön yli. Lepuuttamisen jälkeen taikina kaulitaan noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikataan taikinapyörällä neliöiksi (tai taikinalevystä voi ottaa myös paloja tähtitorttumuotilla kuten itse tein). Tortut taitellaan muotoonsa ja torttuaihiot laitetaan pakastimeen.
Ennen paistoa jäisten torttuaihoiden keskelle laitetaan luumumarmeladia. Tortut laitetaan jäisinä paistumaan 225 asteeseen (uunin tulee olla täysin lämmennyt) ja paistetaan noin 15 minuuttia tai kunnes tortut ovat saaneet kauniin värin. Anna torttujen jäähtyä pellillä ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

Mikäli kaikki on mennyt niin kuin pitää, tortut kohoavat uunissa 2-3 kertaisiksi ja niihin tulee lehtevyyttä. Tuon jäisenä paistamisen olen huomannut edistävän lehtevyyttä, sillä on tärkeää, ettei taikinaan kaulittu voi pääse sulamaan ja valumaan pois taikinan sisältä. Jäisessä tortussa voi on takuulla kylmää ja torttu alkaa kypsyä samalla kun taikinassa oleva voi sulaa, eikä voi silloin valu pois tortusta.